10 grunner til å lese mer

lese skrive Oct 18, 2023
Bilde av James Wood sin bok Slik virker litteraturen

 

Som skrivende er det selvsagt at vi også leser andres bøker. Antakelig var det først og fremst lesing som førte til en skrivetrang. Men man trenger ikke skrive for å få utbytte av å lese. Her er 10 gode grunner til at du burde lese bøker. Flere og oftere.

PS: Se på bildet – det er en god bok å lese! Ellers måtte jeg bare ha med tittelen – for som i punktene nedenfor: Slik fungerer også litteraturen...

 

1. Du blir flinkere til å skrive

La oss begynne med det åpenbare – og kanskje det viktigste for en som også skriver. Samtidig er det en virkning vi alle vil ha nytte av: Du blir flinkere til å skrive. Ikke bare litteratur, men alt. Søknader, e-poster, rapporter, innlegg, presentasjoner, kronikker, essay og taler. Kan noe formuleres i ord, så blir du dyktigere til å formulere det ved å lese bøker. Du kan mer, resonnerer bedre og får et rikere ordforråd. Dog tror jeg det er en forutsetning at du leser bredt. Den gode virkningen er neppe like sterk om du kun leser smal, moderne poesi eller utelukkende pløyer gjennom Sagaen om Isfolket. Samtidig kan begge deler selvsagt ha sin plass i et ellers rikt utvalg av sjangre og forfattere.

 

2. Bedre evne til konsentrasjon

Menneskets evne til å rette oppmerksomheten mot én ting blir stadig mindre. Selv det å scrolle gjennom Insta-feeden kan gjerne bli avbrutt av en rekke varsler og tilhørende hjerne-sprettball-virksomhet mellom apper og tankerekker. En bok av papir gir deg strenge rammer for å holde på konsentrasjonen – her kan du verken lese nyheter eller bestille klær samtidig. Haruki Murakami skriver om dette i boken Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping. I boken får du et innblikk i hvordan Murakami bygger opp evnen til å konsentrere seg over tid. For ham handler det om å skrive sammenhengende i flere timer. Og det leder meg til neste punkt, for det å trene konsentrasjonen gjennom lesing trenger ikke være noen stor utfordring. Det kan heller være stor underholdning.

 

3. Bli underholdt

Vi trenger underholdning. Vi higer etter underholdning. Og skjønnlitteratur er mye for mange, men først og fremst er det underholdning. Bøker ligger ikke nederst på Maslows behovspyramide for å si det på den måten. Dessuten er bøker som underholdning gjerne gratis. Du kan kjøpe bøker, men du kan også låne bøker på biblioteket. Langt billigere enn holde Netflix, HBO, Disney, TV2 og Prime hver måned etter måned. Tenk på underholdningsaspektet når du leser resten av denne listen – du får alle disse gode virkningene av å lese, på samme tid er det (gratis) underholdning.

 

4. Mental stimulering

Ja, det er deilig å vegetere foran en god – eller til og med en mindre god TV-serie. Men det stimulerer ikke til hjerneaktivitet. Så alt til sin tid. Å lese derimot stimulerer hjernen. Og når vi holder hjernen aktiv, så kan vi samtidig holde kognitive lidelser som demens på avstand. Som kroppen trenger hjernen trening for å holde seg frisk.

 

5. Redusere stress

Dette kan jo være høna eller egget for noen. Er du veldig stresset, så kan det være vanskelig å sette seg ned med en bok i sofaen. Men det er nettopp det du trenger å gjøre for å redusere følelsen av stress. Tving deg selv. Takk deg selv. Du kan redusere stress med opptil 68 prosent. En god historie fortalt på en engasjerende måte vil hjelpe deg å dreie tankevirksomheten vekk fra arbeid- og hverdagslivets små og store utfordringer. Kanskje lærer du også noe nytt, som kan hjelpe deg å løse utfordringene som stresser deg.

 

6. Økt kunnskap og ny lærdom

Siden lenge før trykkekunsten ble oppfunnet har det skrevne ord vært avgjørende for formidlingen av kunnskap. Og det er ikke kunnskapen i et innlegg på Facebook eller LinkedIn du er ute etter – du vil ha den uegennyttige og tilrettelagte kunnskapen som du finner mellom to permer. Den er utømmelig, tilgjengelig og ofte pedagogisk. Tenk at du for en hundrelapp eller to kan tilegne deg kunnskap som et (eller flere) mennesker har jobbet i mange år for å systematisere og formidle på en intelligent og underholdende måte.

 

7. Bedre evne til å tenke analytisk

Skjønnlitteratur er underholdning i saktefilm sammenlignet med dagens digitale tilbud. Og det kan tvinge deg til å tenke fremover. For en gangs skyld er hjernen raskere enn mediet. Du skal komme forfatteren i forkjøpet, tolke scener, tolke handlinger, avsløre morderen før forfatteren gjør det for deg. Ja, du kan la deg underholde av litteratur og samtidig nyte fordelene av å resonnere bedre og øke egen evne til problemløsning. Men ikke nok med det, jammen kan du også bli mer empatisk og lettere forstå andre menneskers beveggrunner. Her snakker vi superkrefter.

 

8. Større vokabular

Ingen liker den som slenger rundt seg med fremmedord – spesielt ikke når budskapet egentlig er enkelt. Men tenk hvilken tilfredsstillelse det er faktisk å forstå hva som blir sagt også når ordvalget er vanskelig. Et rikt ordforråd hjelper oss ellers i livet også. Vi trenger ikke lete etter ordene, vi kan variere ordbruken vår og vi formulere oss mer presist og nyansert. For en skrivende er det avgjørende.

 

9. Opplev en følelse av ro

En ting er å redusere stress. Vel og bra. Noe annet er å oppleve en faktisk følelse av ro. Lengter du etter å reise bort, alene, slippe unna hverdagens stadige jag – barnas behover, treninger, ubesvarte e-poster og den presentasjonen som aldri blir ferdig? Å lese er gjerne å bevege seg inn i forfatterens univers. Vi lever oss inn i en verden blottet for oss selv. Og jo mer vi involverer oss i lesingen, dess lenger fjerner vi oss fra her og nå. Kall det gjerne virkelighetsflukt, men nettopp det gir følelsen av ro vi så ofte lengter etter.

 

10. Bedre hukommelse

Når vi leser, må vi også bruke hukommelsen vår i stor grad. Vi skal huske navn, egenskaper og hendelser. Vi skal koble dem sammen og trekke nye slutninger. Kanskje skal vi i tillegg oppdage og ta innover oss referanser til andre bøker og forfattere, samfunnsforhold eller faktaopplysninger. I sum bruker vi både langtidshukommelse og korttidshukommelse når vi leser – både skjønnlitteratur og sakprosa. Vi skaper nye og friske forbindelser langt der inne i hjernemassen vår og hukommelsen vår blir bedre. Det har vi alle bruk for.

 

Selv leser jeg først og fremst for underholdningens skyld. Og en faglig interesse. Jeg vil gjerne se hvordan andre forfattere løser utfordringer med fortellerteknikk, språk og virkemidler – men jeg vil gjerne bli underholdt mens jeg gjør det. Hvis jeg får servert et godt, originalt språklig bilde, så blir jeg glad og takknemlig helt på ekte. Jeg har nemlig fått se en del av verden på en helt ny måte.

 

Denne artikkelen er skrevet av:

Thomas Winje Øijord, forfatter, redaktør og instruktør.

 

Utvalgte kilder:

ABC News: https://abcnews.go.com/Health/story?id=117588&page=1#.UZZr0Cv703Y

Fisher Center For Alzheimer’s Research: https://www.alzinfo.org/articles/mental-stimulation-slows-alzheimers-progression/

The Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/SB118583572352482728

National Alliance on Mental Illness: https://namica.org/blog/why-reading-is-good-for-mental-health/

IRIS Reading at the speed of thought: https://irisreading.com/does-reading-improve-memory/

Newsweek: https://www.newsweek.com/why-reading-book-healthy-brain-concentration-creativity-aging-1815117

 

 

Bli med videre!

Hold deg oppdatert på nye innlegg, få gode tilbud og sikre deg plass på kurs og webinarer. Bli med, da vel!

(Vi deler ikke e-posten din med noen. Null søppelpost.)

Vil du skrive bedre? Få våre beste skriveråd – gratis!

Vi har samlet noen av våre beste skriveråd i en PDF. Den kan du laste ned helt gratis. Skriv vel!

Ja, takk!
PDF med gratis skriveråd